Jurien Korzelius Jurien Korzelius

Een welingelicht gemeenteraadslid telt voor twee

Dit blog zet voor de gemeenteraadsleden het juridisch kader over inlichtingen van het college aan gemeenteraadsleden en de weigering of geheimhouding daarvan op een rijtje en sluit af met drie waardevolle tips om invloed uit te oefenen op de inlichtingenplicht als gemeenteraadslid.

Meer lezen
Guest User Guest User

Onderwijstaal en Unierecht

De overheid van Letland heeft wettelijk voorgeschreven dat in Letland, een lidstaat van de EU, hoger onderwijs alleen in de Letse taal mag worden gegeven. Mag een lidstaat van de EU een dergelijke (nationale) taaleis stellen aan instellingen voor hoger onderwijs? Over deze Europeesrechtelijke vraag nam Advocaat-Generaal Emiliou vorige week een lezenswaardige conclusie.

Meer lezen
Olaf Kwast Olaf Kwast

Mededinging & overheid

Het arrest-Didam van de Hoge Raad van 26 november 2021 is inmiddels in brede kring becommentarieerd en besproken. De Hoge Raad volgt daarin, onder verwijzing naar het primaat van het publiekrecht, de door de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in het gelijkheidsbeginsel erkende mededingingsnorm. Wat ‘Didam’ bijzonder maakt is het soort overheidshandelen waarvoor deze mededingingsnorm geldt. In dit blog wordt verder ingegaan op de Didam-uitspraak in relatie tot de Wet markt en overheid.

Meer lezen