Handreiking APV en omgevingsplan

Op 14 maart 2023 heeft de Eerste Kamer ingestemd met de inwerkingtreding van de nieuwe Omgevingswet met ingang van 1 januari 2024.  Beerend van Dijk en Jurien Korzelius hebben in opdracht van de Vereniging Nederlandse Gemeente (VNG) en in samenwerking met de betrokken VNG-medewerkers die de voorbeeldregels voor het omgevingsplan maken, een handreiking opgesteld om gemeenten handvatten te bieden om de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aan te passen in verband met de Omgevingswet: ‘Handreiking APV en omgevingsplan’.  

Met de handreiking kunnen gemeenten de bepalingen uit de APV identificeren die zij in het omgevingsplan moeten opnemen en de bepalingen die zij moeten laten staan. Het belangrijkste deel van de handreiking richt zich op de bepalingen waarvoor geldt dat opname in het omgevingsplan mogelijk is en waarbij gemeenten dus een keuze tussen de APV en het omgevingsplan kunnen maken. Beerend van Dijk en Jurien Korzelius identificeren in de handreiking een aantal bepalingen waarvan wijziging gewenst of noodzakelijk wordt geacht, onderbouwen dat en doen een voorstel voor wijziging daarvan. Daarmee beoogt de handreiking gemeenten handvatten te bieden voor het aanpassen van hun APV. 

De handreiking is opgesteld in een vruchtbare samenwerking met de betrokken medewerkers van de VNG die de voorbeeldregels voor het omgevingsplan maken en de medewerkers die zich over de model-APV ontfermen. Ook is dankbaar gebruik gemaakt van de input van medewerkers van verschillende gemeenten. Dit om in de beoordeling van de verschillende bepalingen uit de APV zoveel mogelijk recht te doen aan de oogmerken en doelen die aan de APV ten grondslag liggen en te zorgen voor regelgeving die zo goed mogelijk uitvoerbaar en handhaafbaar blijft. 

De handreiking is hier te vinden: https://vng.nl/nieuws/nieuw-handreiking-apv-en-omgevingsplan

Meer informatie?

Neem contact op met Beerend van Dijk of Jurien Korzelius

Vorige
Vorige

Klare taal voor wetgevingsjuristen

Volgende
Volgende

Komt er een Sportwet?