Europese begrippen in de nationale rechtspraktijk
Lessen voor de Nederlandse aanwijzingen?
Hoe juristen en technici elkaar beter kunnen begrijpen
Een eerste verkenning naar manieren voor een betere samenwerking
Een terugzendrecht voor de Eerste Kamer
Het terugzendrecht voor de Eerste Kamer. Een nieuwe vorm van wetgeven?
Handreiking APV en omgevingsplan
Handreiking voor de APV in het kader van de nieuwe Omgevingswet
Voorzieningen op verzorgingsplaatsen
Een analyse van het juridisch landschap voor voorzieningen voor het openbaar verkeer op verzorgingsplaatsen van het hoofdwegennet
Een welingelicht gemeenteraadslid telt voor twee
Dit blog zet voor de gemeenteraadsleden het juridisch kader over inlichtingen van het college aan gemeenteraadsleden en de weigering of geheimhouding daarvan op een rijtje en sluit af met drie waardevolle tips om invloed uit te oefenen op de inlichtingenplicht als gemeenteraadslid.
Onderwijstaal en Unierecht
De overheid van Letland heeft wettelijk voorgeschreven dat in Letland, een lidstaat van de EU, hoger onderwijs alleen in de Letse taal mag worden gegeven. Mag een lidstaat van de EU een dergelijke (nationale) taaleis stellen aan instellingen voor hoger onderwijs? Over deze Europeesrechtelijke vraag nam Advocaat-Generaal Emiliou vorige week een lezenswaardige conclusie.
Mededinging & overheid
Het arrest-Didam van de Hoge Raad van 26 november 2021 is inmiddels in brede kring becommentarieerd en besproken. De Hoge Raad volgt daarin, onder verwijzing naar het primaat van het publiekrecht, de door de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in het gelijkheidsbeginsel erkende mededingingsnorm. Wat ‘Didam’ bijzonder maakt is het soort overheidshandelen waarvoor deze mededingingsnorm geldt. In dit blog wordt verder ingegaan op de Didam-uitspraak in relatie tot de Wet markt en overheid.
Markt & Overheid
De regering diende op 7 december 2021 het wetsvoorstel tot aanpassing van de Wet markt en overheid in bij de Tweede Kamer. Het is een lang verwacht wetsvoorstel, waarvoor al op 1 september 2017 een internetconsultatie werd gestart. Wat staat in de Wet markt en overheid? Wat staat in het wetsvoorstel tot aanpassing daarvan? En wat staat daar niet in?